Som i alla branscher det är den tiden på året då vi börjar reflektera över det gångna året och ser fram emot det nya året och hur den kommer att utvecklas. I teknik och även på webben för den del, kan ett år göra stor skillnad, hur vi ska designa och marknadsföra våra webbplatser. Som vi alla vet, tekniska förändringar är snabbare än vi kan hålla jämna steg med det!

Här skriver jag om några saker som kommer att prägla 2013 när det gäller webbdesign och webbutveckling:

Responsiv och och anpassningsbar design

En trend som var populär i 2012 och fortsätter med stora steg är sk. responsiv desig, dvs. design som anpassar sig beroende på vilken skärmupplösning besökaren har. Webbplatsens besökare kan surfa till sajten med en surfplatta, en mobiltelefon eller en dator och innehållet på webbplatsen anpassas efter besökarens plattform. Responsiv design fungerar idag på alla moderna webbläsare och plattformar.

Anpassning till pekskärmar

I med att allt mer besökare kommer från mobila plattformar och att allt mer bärbara datorer har pekskärm det är ännu en grej som ska bli viktig att tänka på. Speciellt lösningar med menyer, navigation, formulär osv. Även här styrs utveckling av de mobila enheter.

Mobila Appar

Har läst många webb analytiker som trodde att app världen har nått kulmen under 2012 och att apparna kommer att ersättas av sk. webb appar eller mobila webbsidor men det verkar inte så. Antal appar ökar hela tiden och i år kommer nog att vara väldigt viktig grej i marknadsföring. Att göra en app för mobiltelefon har varit väldigt dyrt och nu verkar priserna hamna på mer acceptabla nivåer plus att det finns ett antal webbtjänster som gör möjligt att bygga en mobil app.

HTML5, CSS3 och Ajax

Detta är framtiden, och måste behärskas av en majoritet av webbdesigners och webbutvecklare. De tekniker är inget nytt men i år kommer dem  att vara huvudtekniker på webben. Detta innebär att vi definitivt kommer att se Flashes död och även en och annan äldre webbläsare kommer att försvinna.

”Parallax scrolling” och ”Metro stil”

Parallax scrolling innebär att man kan bläddra på en sida samtidigt som bakgrunden förflyttar sig och tekniken är ganska ”inne” just nu. Dessutom kommer vi att se en hel del av Metro-stil webbplatser som kommer att växa med populariteten av Windows 8, precis som vi såg massor av Apple-liknande design för några år sedan