Nästan alla har en smartphone nu för tiden. De har blivit så vanliga att det nästan är svårt att tänka tillbaka hur vi klarade oss utan dem. Med enkel tillgång till olika tjänster, appar och program med ett par knapptryck bort, har dessa funktioner hjälpt till förändra våra vardagliga liv. Den nya teknologin har redan förändrat hur vi människor tänker, interagerar, och svarar med och till varandra. Inte bara till de i vår närhet, utan med människor världen över.

mobiler

Mobiltelefoner har blivit allt mer populära under de senaste tio åren. Med något de flesta associerade med en yuppie under 80-talet, till något de flesta av oss bär med sig. Från att möjligheten att ringa var det centrala, har mobiltelefonen idag utvecklats till att erbjuda flera tjänster som en kamera, alarm, anteckningsblock, och tillgång till internet. Men allt eftersom blev allt fler tjänster tillgängliga. 2007 blev startskottet för smartphone-eran. Då lanserade iPhone sin första telefon. En banbrytande teknologi som lanserades i samband med iPhone var touchscreenen, som tillät enkel användning. Google följde snabbt upp och lanserade sin Android-smartphone kort därefter.

Appar kom att bli en central funktion för smartphones. Tidigare hade mobiltelefoner varit begränsade till de förinstallerade program som kom med mobilen, men med möjligheten att utveckla egna program för smartphones öppnades en ny dimension. Nu kan vem som helst utveckla, och ladda ner, applikationer med olika användningsområden för sin smartphone. Idag finns det appar för det mesta, och många företag har utvecklat sin egen. Bland annat kan du ladda ner en för Netflix, Betway, ask.fm, Audible, och många flera, som tillåter användare att nyttja deras tjänster via sin smartphone. Sedan finns det självklart appar inom en rad olika områden. Alarmklockor, spel, kartor, och anteckningsblock är bara några av de program du kan ladda ner med olika funktioner. Möjligheten för programmerare att utveckla en app för i princip vad som helst, tillåter dem att fylla en nischad marknad, där en app kan bli skräddarsydd för sin målgrupp.

Listan av saker du kan göra på din smartphone idag är häpnadsväckande. De har blivit en lättillgänglig portabel dator som tillåter användarvänlig tillgång var du än är. Du kan till exempel surfa på webben, titta på videoklipp, lyssna på musik, läsa böcker, och mycket, mycket mer. Du kan även använda din smartphone för tillgång till väderleksrapporter, hålla dig i kontakt med vänner, spela in en video, kolla din e-mail, med mera. Sociala medier har blivit en viktig tjänst för smartphones. Med tillgång till Twitter, Facebook, Kik, Whatsapp, Tumblr, kan du ständigt hålla dig uppdaterad med vad dina vänner, och de du väljer att följa, gör just nu. Att titta på TV-serier och film har också blivit enklare, med streaming-tjänster som nu är tillgängliga för smartphones. Eller varför inte läsa en bok, eller lyssna på musik, var du än är. Allt fler spel på smartphones finns idag. Från enklare spel som Snake till mycket mer avancerade spel.

Medan smartphones fortsätter att utvecklas, kommer individer och även våra samhällen att fortsätta förändras, tack vare en snabbare spridning av idéer och tjänster som ligger ett par knapptryck bort i våra händer.