Det är många uppdateringar från Microsoft nuförtiden. Utöver Windows 10 uppdatering för PC/surfplatta och kommande W10 uppdatering för smarta mobiler släppte Microsoft även en stor uppdatering av Xbox OneXbox One Experience (NXOE), som är tänkt att ge Windows 10 på Xbox . Det är ännu en storsatsning att konsolidera sina olika produkter under ett paraply, Windows paraply som har för syfte att man ska hitta Windows 10 i alla Microsofts produkter.
 

 

Kompatibilitet med andra W10 enheter

En av de största fördelarna är ökad kompatibilitet mellan olika Microsoft-produkter. Det innebär bl.a att man med hjälp av Universal Apps (Universala appar) inte behöver längre köpa samma spel flera gånger för att använda det på olika plattformar plus att det betyder mindre utgifter, eftersom man kan köpa spelet en gång och använda den på alla plattformar, oavsett om det är datorn, Xbox One, telefonen eller (i framtiden) HoloLens.
En annan sak som vi inte har sett mycket av fram till idag är att man kan nu spela spel med vänner även när de är på en annan plattform.

Ett nytt användargränssnitt

Microsoft har också ändrat användargränssnitt av Xbox One ganska mycket, och det liknar nu Xbox-appen i Windows 10 mycket mer. Detta kommer också att innebära att man hittar Xbox Live vänner på datorn också.

Så ser startgränssnitt på Xbox One nu:

xbox-one-ny

Spel streaming och bakåtkompatibilitet

Bortsett från bakåtkompatibilitet för Xbox 360-spel som är möjlig nu (följande spel är kompatibla), förmågan att streama spel från Xbox One till Windows 10 dator är utan tvekan den mest eftertraktad av de nya funktionerna som kommer till Xbox One. För att göra detta allt man behöver göra är att ansluta båda enheterna till samma nätverk. Att ha flexibilitet att spela spel från vilken enhet man vill är naturligtvis kul men jag gissar att listan med spel som ska fungera kommer inte att vara lång. Microsoft arbetar på att göra det motsatta – streaming från en PC till Xbox.

Cortana och Universala appar

Den största nya tillägg till Windows 10 är utan tvekan Cortana, din digitala assistent och Microsofts svar på Siri och Google nu. Nu, med NXOE, kommer Cortana även till Xbox.
Universala appar är den stora förändringen i Microsofts försök till enande av plattformar och enheter, och snart kommer de apparna även till Xbox. Jag tror att vi kommer att se en explosion av antalet appar tillgängliga på Xbox.

Själv har jag installerat uppdatering idag och jag har inte hunnit testa det så mycket men klart positiv överaskning var det nya gränssnittet. Det kändes också att konsolen är snabbare en aning, men mer om det när jag testar.
Update kommer upp automatisk när man startar Xbox och tar mellan 5 och 10 minuter beroende på nedladdningshastighet.