Smarta hem, telefoner, klockor och hushållsapparater är redan mer eller mindre vardag för de flesta. Vad är nästa ny smarta grej? De flesta tror att det blir våra kläder som kommer att få flera sensorer och tekniska funktioner inbyggda i dem, men det finns redan en hel del olika smarta kläder att välja mellan. Bärbar elektronik och datorer är vår vardag, och de flesta har en smart mobiltelefon. Appar och olika sorters portabla enheter är grundläggande utrustning för oss, och kläder lämnar både våra ögon och händer fria när vi utför en uppgift som vi på något sätt vill mäta eller registrera. Här kommer några exempel på vad man kan hitta.

Ralph Lauren har en variant av en kompressionströja som har en ledande tråd invävd i tyget. Den har även en bluetooth-modul som mäter aktivitet, och synkar den med en app till telefonen. Sensoria har flera smarta sportunderkläder i sitt sortiment, bland annat BH, linne och strumpor. För en löpare är strumporna riktigt bra. De ger information om steg, stigning, distans och hur många kalorier man har bränt, men den visar även din löpteknik och hur du fördelar trycket på foten i dina steg. För kampsportare är Ipunch MMA-handskar riktigt smarta. De har en inbyggd rörelsemätare, som mäter hur hårt man slår. Det finns även en keps som callas Smartcap, som har en mätenhet under skärmen och ledande tråd i resåren. Med hjälp av den smarta kepsen kan man få varningar om man är för trött för att köra bil.

Hållbara kläder

När man köper nya kläder är det A och O att de sitter bra och att de är riktigt hållbara. Man tjänar mycket i längden på att lägga en extra slant på bättre kvalitet, än att köpa billigt skräp som inte håller så länge. Men ingen vill ju betala mycket i onödan heller. På spot-a-shop.se kan man jämföra priser på märkeskläder, skor och accessoarer från hundratals webbshoppar, och på så sätt vara helt säker på att man får varan till det absolut billigaste priset för tillfället.

En väldigt viktigt detalj med teknologi är designen. Antingen att teknologin är integrerad i något, som i smarta kläder, eller att att enheten är lätt att ta med sig ut. På så sätt kan man använda teknologin utan att ta fokus från något annat. Det finns även smarta glasögon. De visar information, antingen på insidan av glasögonen eller på en liten separat skärm som viks fram vid behov. Smarta glasögon används ofta inom augmented reality, och kan till exempel visa information om produkter, vyer eller ansikten.

Hela fenomenet att integrera elektronik med saker man har på sig kallas för ”wearble tech”. Det är en snabbt växande och intressant industri, där utvecklarna tänjer på alla gränser för vad som är möjligt, och för att hitta nya lösningar. På designskolan Parsons i New York ser man många möjligheter. Ett par exempel är kläder som kan ändra både färg och form, eller som aldrig behöver tvättas, eller kläder som mäter hjärnaktiviteten för att man ska kunna optimera sin sömn. Framtiden för smarta kläder är spännande.