I äldre Windows versioner var det enklare känns det som att städa dator och göra den snabbare. I Windows 7 är allt lite mer komplex och för att göra dator snabbare och mer stabilt kan man använda sig av olika program som fixar systemfiler, dubbletter, skräp i registret osv. En av sådana program är Slow-PCfighter. Jag har testat programmet på min laptop som jag använder dagligen och som inte är städad ett tag.

Hämta Slow-PCfighter och installera

För att hämta program besöker man Slow-PCfighters hemsida och laddar ner gratis version av programmet. Det går att använda gratis version men då kan programmet bara rätta till 25 problem. Vill man köpa den så gör man det på deras hemsida för ca 166 kr per år. Installation är enkel och programmet startar snabbt. SLOW-PCfighter är på svenska och gränssnittet är väldigt enkelt.

Innan jag körde test gjorde jag mättning på start av dator och några av de vanligaste program jag använder dagligen. Följande resultat blev det innan städningen:

Starta upp dator: 01:21
Starta Thunderbird: 00:22
Starta Firefox: 00:08
Starta IE9: 00:08
Starta Fireworks CS5: 00:30
Starta Dreamweaver CS5: 00:33
Starta Photoshop CS5: 00:24

Städa dator med Slow-PCfighter

Att använda programmet är väldigt enkelt. För att komma igång ska man trycka på knapp Starta felsökningen och då börjar programmet leta efter fel. Det kan ta ett tag beroende på dators tillstånd.

Efter att felsökningen är klar så visas resultat. I mitt fall hade jag 2930 fel och dators tillstånd var dålig.

För att se resultat och detaljer klickar man på nästa.

Klickar man på plus tecken kan man se mer detaljerad vilka filer är felaktiga. Annars är det bara att klicka på Reparera nu för att fixa allt. Innan städning är klar kommer programmet att skapa backup så att man alltid kan återställa filer om något oväntad händer. När allt är klar får man statistik på allt programmet gjorde.

Det var det hela. Väldigt enkelt och snabbt. Nu återstår att se om dator prestanda blev bättre. Efter städning fick jag följande resultat:

Starta upp dator: 01:10 – 11 sekunder snabbare
Starta Thunderbird: 00:14 – 8 sekunder snabbare
Starta Firefox: 00:07 – 1 sekund snabbare
Starta IE9: 00:06 – 2 sekunder snabbare
Starta Fireworks CS5: 00:21 – 9 sekunder snabbare
Starta Dreamweaver CS5: 00:29 – 4 sekunder snabbare
Starta Photoshop CS5: 00:20 – 4 sekunder snabbare

Jag är en aning förvånad att jag fick snabbare resultat på alla testade program. Speciellt bra var uppstart av dator och Fireworks. Så klart innebär inte det att alla får samma resultat för det är annan hårdvara i andra dator och Windows konfiguration är inte likadant men det skulle vara intressant att veta om mer har testat programmet på samma sätt. Hur som helst ett program absolut värt att testa, speciellt för nybörjare och dem som är inte vana PC användare.

Har du testat program skriv gärna en kommentar.

Vill du få Slow-PCfighter gratis?

Då ska du skriva en kommentar här under. Jag har 10 licenser som jag kommer att dela ut till slumpvis utplockade kommentar. Lottningen sker den 1. juli och alla som får licens meddelas via e-post.