I och med EU:s nya dataskyddsförordning, som infördes den 25 maj i år, har diskussionen om hur man skyddar sig online återigen lyfts upp. Att skydda sig och sina personuppgifter på nätet är precis lika viktigt som det är utanför den digitala världen, men något som är lätt att glömma borta. Däremot finns det enkla åtgärder man kan vidta för att skydda sig själv.

Välj ett säkert lösenord

Det första steget för att skydda sig online är att se till att man använder ett säkert lösenord för alla typer av inloggningar. Dessa ska gärna bestå av olika tecken och av både stora och små bokstäver. Man ska undvika att använda ord som är förknippade med en själv och som enkelt kan listas ut, t.ex. barnens namn, födelsedagar eller liknande. Det rekommenderas även att man har olika lösenord för olika sajter, och om dessa skrivs ned ska de förvaras på en säker plats.

(”Easiest passwords people use.jpg” (CC BY 2.0) av marcoverch.)

Var försiktig med mejl

Till skillnad mot webbsajter är mejl inte krypterade, vilket innebär att man ska vara extra försiktig med att skicka personuppgifter, betalinformation och annan konfidentiell information. Däremot finns det sätt att skydda sig över mejl. Bland annat ska man undvika att klicka på länkar eller öppna bifogade filer från personer och företag man inte känner till. För att öka mejlsäkerheten har Google nyligen gått ut med att de ska göra en säkerhetsuppdatering av sin tjänst Gmail, och därmed införa funktionen konfidentiella mejl. Det kommer innebära att man begränsar vissa funktioner hos mottagaren, man kommer att kunna tidsbegränsa mejl och ta bort funktioner som möjligheten att vidarebefordra.

Verifiera datakryptering

Det här är ett enkelt sätt för att kontrollera om din data är krypterad. Uppe i webbläsarens sökbar finns det i de flesta fall ett litet hänglås. Den visar att sidan är krypterad och att informationen som passerar är skyddad. Om det inte finns något hänglås, eller om det är upplåst, är informationen tillgänglig för så kallade spanare. Ett annat sätt att försäkra sig om ett säkrare webbsidebesök är att använda webbadresser som börjar med https.

Använd tvåfaktorautentisering (om möjligt)

Tvåfaktorautentisering har blivit allt mer förekommande, och innebär att man har ytterligare ett skydd mot att någon obehörig försöker logga in på din mejl, ditt moln eller annan personlig tjänst och enhet. Autentiseringen innebär att, förutom att ett lösenord krävs vid inloggning, en verifieringskod skickas till exempelvis din mobil, eller en alternativ mejladress. Den här måste fyllas i vid inloggningen för att man ska kunna komma in på tjänsten eller enheten och skyddar från obehörigt intrång.

(”data security privacy lock password” (CC BY 2.0) av Book Catalog.)

Tänk på vad du delar

Det är enkelt att dela med sig om allt och ingenting på sociala medier eller i olika forum på nätet, men försök att tänka efter en gång innan. Behöver du verkligen skriva ut vem som vaktar huset när du är på semester och hur länge du är borta, och se till så att id-kort och bankkort inte kommer med på bild när du lägger upp en selfie eller en bild på lunchen.