Nu när Microsoft OneNote är gratis för Mac och Windows, och när den är plattformsoberoende, den stora hinder för denna anteckningsverktyget är borta. Men hur väl fungerar OneNote i jämförelse med Evernote som är mycket mer populär?

OneNote och Evernote har samma huvudsakliga mål: att hjälpa dig att bli organiserad genom att hålla alla dina idéer, sparade webbsidor och andra dokument på ett ställe. De erbjuder även liknande funktioner, till exempel en webb clipper, Optical Character Recognition (eller OCR, som tolkar bilder eller skannade informationen som text), omedelbar synkronisering av anteckningar till alla dina enheter, och integration med tredjepartstjänster. Väldigt lika men ändå ganska olika.

OneNote är bättre digital antecknigsbok

onenote

OneNote är den ”digitala anteckningsboken” där man kan organisera anteckningar i färgade flikar och precis som i  ett anteckningsblock, kan man lägga till text, bilder, tabeller och formatera det hela lika lätt som man kan i ett Word-dokument. Man kan också anpassa hur varje anteckning ska vara så att den är mer som sida än anteckning : bakgrundsfärg, stödlinjer, och sidans storlek kan modifieras, eller så kan man använda olika mallar för detta.

I OneNote ingår även skrivverktyg för att leta upp referenskällor, en synonymordbok, en stavningskontroll, och språköversättning. Man kan även docka dina kommentar till ett litet fönster på skrivbordet för att t.ex. skriva medan man surfar på nätet.

På skrivbordet i Windows -versionen, kan man rita också. ( Tyvärr är detta inte en funktion i Mac-versionen )

I OneNote kan man välja att visa eller dölja anteckningsböcker – vilket hjälper till att minska röran och göra några anteckningar till ”undersidor” ( indrag i sidmenyn ) – vilket bidrar till att skapa en hierarki och gruppera anteckningar tillsammans på lätt sätt.

Kort sagt, om du vill att dina anteckningar ser bra ut eller ordna dem som i ett anteckningsblock, OneNote’s kraftfulla och flexibla formateringsfunktioner är för dig. Den är idealisk för brainstorming, att visuellt organisera dina anteckningar, och skapa längre innehåll.

Evernote är en bättre digital arkivskåp

evernote

Evernote, å andra sidan, är mer en ”digital arkivskåp” (Evernote slogan är ”komma ihåg allt”). Den har en enklare, har skarpare användargränssnitt, och det är mer gynnsam för att göra enklare anteckningar än mer stylade sådana.

Vad den saknar i stil, gör Evernote upp i informationshantering. Du kan snabbt skapa en anteckning, tagga det, dela den, och ställa in en påminnelse för den. Evernote lägger även potentiellt bra metadata till dina anteckningar.

Evernote är mer som en databas med allt du någonsin sparat. Inte bara att man kan filtrera anteckningar med anteckningsblock och etikett (er), utan anteckningar kan visas i Google-sökningar, en funktion som sätter Evernote före OneNote.

Även Evernote webb clipper tjänst är bättre än OneNote’s. Det gör Evernote ett bättre alternativ för insamling av slumpmässig information och att snabbt hämta det senare.

Man kan läsa hela jämförelse som Lifehacker har gjort på engelska men att välja mellan de två är väldigt svårt. Själv har jag använt båda verktyg. Evernote använder jag sedan många år tillbaka och har premium abonnemang och där sparar jag bokstavligen allt jag vill komma ihåg. OneNotte har blivit mer aktuellt för några månader sedan när jag började prenumerera på Office 365 (förvisso är OneNote gratis nu) och alla blogg inlägg förbereder jag t.ex i OneNote för dess formateringsmöjlighet är mycket bättre. Samma sak gäller om jag ska skriva längre texter, sedan brukar jag använda olika färger för att lättare skiljer anteckningar åt.

Så en kombination av de två verktyg är nog det perfekta lösningen. Testa gärna båda två och kommentera vilket verktyg du tycker är bättre.

Källa: Lifehacker