I slutet av förra året släpptes WordPress 5.0, även kallat Bebo efter den kubanska pianisten, kompositören och arrangören Bebo Valdés. I nya WordPress finns stöd för PHP 7.3. PHP står för Hypertext Preprocessor, och är ett slags skript som används på webbservrar för att driva sajter med dynamiskt innehåll – till exempel bloggar och nyhetsflöden. Flera äldre PHP-versioner kommer att sluta underhållas under året, och det innebär även att det inte kommer fler säkerhetsuppdateringar till dem. Äldre webbsidor kan komma att sluta fungera, om de inte uppgraderas till en senare version av PHP. Nya WordPress blir alltså både säkrare och snabbare än tidigare versioner.

WordPress app

En av alla de anledningar till att WordPress är så populärt är tack vare den utmärkta appen till smartphones. I appen är det lätt att både skapa och redigera innehåll, och man kan enkelt kolla statistik och svara på kommentarer. Man kan lätt blogga eller skapa innehåll medan man sitter på bussen eller har en paus på jobbet.

I vissa fall räcker det med en mobilanpassad webbsida för att det ska fungera bra på mobilen, men andra gånger kan en app vara bättre. I fallet med WordPress gäller helt klart det senare, men när det gäller till exempel spel på casinon online är det lika bra med mobiloptimering. Det innebär att spelen är designade för att spelas direkt i telefonens webbläsare. Klicka här för att både se och prova spel som fungerar lika bra både på mobilen som på datorn eller surfplattan.

Uppgradera WordPress och plugins

Ta det lugnt innan du börjar installera den senaste versionen av WordPress. Kolla först att temat du använder och eventuella plugins stöder WordPress 5.0. Gör en säkerhetskopia, så att du inte förlorar något om det går helt fel. Att uppdatera betyder att du får de senaste utvecklade versionerna. De har ofta ny funktionalitet och bättre säkerhet mot hackning och skadlig kod, eftersom eventuella säkerhetsproblem har lösts. Eftersom en sida som använder WordPress ofta består av program från olika programmerare (plugins), behöver oftast de olika delarna uppdateras för att kunna kommunicera med varandra.

Ny redigerare: Gutenberg

Den största skillnaden användare kommer att märka i WordPress 5.0 är den nya blockbaserade redigeraren Gutenberg. Den ersätter WYSIWYG-editorn (What You See Is What You Get), och det är många som har varit kritiska till detta. Enligt WordPress eget utvecklingsteam kommer den nya redigeraren att göra det möjligt för dig att skapa anpassade sidor och layouter, som det inte var möjligt att göra tidigare. Det kunde enbart göras om man var bra på att koda själv.

Allt gammalt innehåll på en WordPress-sida, som inte har skapats i den nya redigeraren, placeras i ett klassiskt block. Det här blocket efterliknar den gamla redigeraren och ger användarna ett val att migrera det till block. Det är inte nödvändigt att migrera innehåll i block i gamla inlägg, det bör fungera ändå. Matt Mullenweg, grundaren av WordPress säger att den gamla redigeraren tagit oss igenom de senaste 14 åren, men att Gutenberg ska ta oss genom de kommande 14 åren. Om du vill uppgradera din WordPress-installation, men inte är bekväm med Gutenberg ännu, så finns det ett plugin för WordPress som heter Classic Editor. Om man installerar det har man möjlighet att redigera sitt inlägg i antingen Classic Editor eller i den nya Gutenberg-editorn – i alla fall fram tills 2022.