Utvecklare gör tågresa där de utvecklar appar för kollektivtrafiken 

I slutet av augusti samlas 30 utvecklare ombord ett tåg från Göteborg till Uppsala när det Uppsalabaserade startup-företaget 46elks arrangerar Nordens första hackathon på ett tåg. En specialvagn med snabb internetuppkoppling och “hacksäten” har abonnerats i syfte att hackdeltagarna ska utveckla appar eller webbtjänster som förbättrar kollektivtrafikupplevelsen för resenärer.

Trainhackresan sker med Blå tåget mellan Göteborg och Uppsala via Stockholm den 25 augusti. Det finns plats för 30 utvecklare i den abonnerade tågvagnen. För att främja kunskapsutbyte och samarbete kommer första pris delas ut till det lag som bedöms som det mest hjälpsamma.

– Syftet med Trainhack är att skapa ett för Sverige unikt, utmanande och roligt hackevent för utvecklare och att det ska bli en resa som fokuserar på att skapa digitala tjänster som underlättar och skapar en mer positiv upplevelse av kollektivtrafiken i hela Sverige och EU. Att resan går från Göteborg till Uppsala beror på att vi firar att 46elks har kontor i Göteborg, Stockholm och Uppsala, säger Martin Harari Thuresson, utvecklare på 46elks och projektansvarig för Trainhack.

Exempel på appar eller tjänster som kan utvecklas på Trainhack:

  • Skapa en app/site som hittar bästa biljettpris.
  • Skapa ett spel som handlar om tåg eller som passar att spela på tåg.
  • Skapa den grymmaste trafikinformationsövervakningen/presentationen.
  • Skapa en IoT-lösning (Internet of things) för trafikinformation.
  • Hitta häftiga sätt att använda GTFS (The General Transit Feed Specification). GFTS definierar ett gemensamt format för kollektivtrafik, tidtabeller och tillhörande geografisk information, vilket Innebär att utvecklare kan skriva program som använder data på ett kompatibelt sätt.
  • Bygg en helt egen idé!

Ett hackathon är ett evenemang där programmerare har möjligheten att arbeta på kreativa idéer och projekt under en begränsad tid. Ordet har sitt ursprung i programmerarkulturen av ”hackers” (kodare) som ofta underhöll sig själva och andra genom att utveckla kreativa ”hack”. Alltså, att på ett lekfullt sätt utforska nya sätt att använda datorer, nätverk, program, appar och digitala tjänster på.

Under resan:

46elks bjuder på frukost och färdkost.

Färdplan för Trainhack 25 augusti 2016:

08:00 – Vi går ombord

13:37 – Framme i Uppsala

14:00 – Lunchbuffé & fortsatt hackande

16:00 – Presentation och demo av projekten

17:00 – Mingel

18:00 – Trainhack slut för den här gången

Mer om Trainhack och hur man anmäler sig, se: www.trainhack.se