Ända sedan millennieskiftet har mobilens plats i vår vardag växt i stadig takt. Redan 2009 hade praktiskt taget alla svenskar tillgång till mobil och denna siffran har bara ökat sedan dess utan några som helst tecken på att sakta ner. Denna utvecklingen har alltså gått i rasande takt både på det teknologiska som det sociala planet, vilken bara kan jämföras med datorernas. Vissa har skämtsamt sagt att om utvecklingen av bilar hade gått lika snabbt hade vi vid detta laget kunnat köra sju varv runt planeten på en enda liter bensin.

Faktum är att mobilen i dagens läge praktiskt taget är en dator som får plats i byxfickan, vilket knappast är något man kunde föreställa sig för 20 år sedan och även om det såg mer realistiskt ut för 10 år sedan hade vi inte kunnat förvänta oss den prestanda dagens telefoner har.

Kontakt

I grund och botten är mobilen fortfarande en telefon – den är menad att vara ett medel för att hålla kontakten med folk. I dag är man dock inte begränsad till röstsamtal längre: Videosamtal tillhör vardagen och utöver detta så har du tillgång till mail, SMS och hundratals olika appar som fyller liknande syften. Så länge båda parterna har täckning och/eller uppkoppling så finns det praktiskt taget ingen person på planeten som du inte kan nå, förutsatt att din motpart inte sitter undangömd på en öde ö eller liknande – och även i de fallet kan du jaga efter dem via tjänster som Google Maps. Det finns en anledning till varför man oftare bara säger “Mobil” snarare än “Telefon” idag, för denna hårdvara är så mycket mer än en bärbar telefonlur.

Nöje

Det är framför allt på denna fronten mobilerna har slagit sig in hos gemene man i dagens läge. Vare sig det är spel, tjänster eller kanske bara någon form av tillhörande app för ens hobby eller fritidsintresse så är det mycket mobilen kan bidra med på nöjesfronten. Mobilspel är den snabbast växande delen av den snabbast växande marknaden i världen och det finns tusentals titlar att välja mellan, med hundratals nya som släpps varje vecka.

Utöver detta finns det videostreaming, podcasts, musik och till och med e-böcker ifall man kommer överens med formatet. Oavsett om ditt huvudnöje är Let’s Plays på YouTube eller spel på mobilen så har denna miniatyrdator något för dig.

Nytta

Detta är kanske inte den mest uppenbara säljpunkten, men för varje dag som går så blir argumenten för all nytta man kan göra med mobilen större och starkare. Idag kan du sköta alla dina bankärenden på resande fot och till och med betala direkt via mobilen. Du kommer även åt nyheter och information om valfritt ämne vart som helst, när som helst tack vare Google, Wikipedia och den otaliga mängden liknande och komplementerande tjänster. Den stora majoriteten av användningen är såklart via sociala medier, men även dessa fungerar som informationshubbar för allt du kan tänka dig vara intresserad av. Här kan du följa allt ifrån vännerna till företag vars produkter intresserar dig – praktiskt ihopsamlat på samma platser. Det är fortfarande en växande industri så exakt hur mycket vi kan använda mobilen till är än så länge bara begränsat av din fantasi, men ingen kan förneka hur mycket praktiskare vår vardag har blivit tack vare den.