Mobila spel har kommit långt sedan de dagar vi spelade Snake på en mobil som hade storlek som en tegelsten. Mobiltelefoner har utvecklats väldigt mycket, från skrymmande bitar av bärbara hårdvara som var tung och stor till sofistikerade och kraftfulla bärbara datorer med stora skärmar och massor av processorkraft. Och utvecklingen står inte stilla utan försätter framåt. Samtidigt är mjukvaruutvecklare också tvungna att utveckla sina program och tjänster åt det håller dvs framåt. Det finns några fantastiska mobila spel där ute och utvecklare har precis börjat experimentera med ännu mer uppfinningsrika och spännande idéer. Den svåra delen är att hitta dem.

Två mobila operativsystem använder man för spel i första hand Android och iOS. Windows mobile är inte så populär för just spelandet. Både Android och iOS kom under året med uppdateringar och förbättringar i sina OS och samtidigt släppte men en del smarta mobiler som gör konkurrensen ännu hårdare men samtidigt positiv för konsumenter.

Android fronten mest intressanta var Samsungs Galaxy S8 och Galaxy S8 plus, Sonys Xperia XZ Perium och Huawei Mate 10 Pro. Alla de smarta mobilerna har en topp prestanda och spela de senaste spel är upplevelse för sig.

Apple har inte suttit med armarna i kors och för inte så länge sedan släpptes deras senaste flaggskepp iPhone 8/8S som har senaste OS version iOS 11.

De bästa spelen för iPhone och Android listas här under.

Häftiga Android/iOS spel

Zombie Highway 2
Det blir allt tydligare att döda zombies på allt mer uppfinningsrik sätt, i allt mer komplicerade situationer så det kommer aldrig att bli tråkigt.

DuckTales Remastered
Den älskvärda kapitalistiska Joakim von Anka återvänder till våra skärmar i mobilform i denna omarbetade version av 1990-talet klassiska ”Ducktales”. Det här spelet handlar högt i nostalgiska värde.

Tales From The Borderlands
Baserat i Border universum, spelarna ta kontroll över tecken Rhys och Fiona när de försöker ta på den onda Hyperion bolagsskatt på en ödslig planet. Räkna med massor av action, vändningar, en engagerande historia och val som påverkar riktningen av spelet.

Dungeon Hunter 5
Fantasy RPG Dungeon Hunter 5 är ett imponerande intensivt spel till mobil. Det finns gott om loot att samla in, varelser att stycka och överdimensionerade vapen för att svinga i denna snabba actionspel för att hålla någon upptagen.

Plunder Pirates
Plunder Pirates är ett färgstark och snabb realtidsstrategispel som blandar Simcity med lite Red Alert. Spelare bygger en ö och sätta ihop en pirat besättning att plundra andra spelares öar. Det finns gott om action, nöje och här, som du förväntar dig från skaparna av Angry Birds.

Does not commute
Detta spel är en märkligt beroendeframkallande korsning mellan Vantage Point och Micro Machines. Spelare direkta enskilda bilar till sin destination – bara med vänster och höger – och pick-up tid på vägen för att fortsätta spelet. För varje bil framgångsrikt riktad, startar spelet ur en annan pendlare som måste undvika att krascha in i föregående tecken bil.

Final Fantasy VI
Kraften av magi försvann från världen. Nu, ett tusen år senare, har mänskligheten gjort om världen genom kraften av järn, krut, ångmaskiner och andra maskiner och teknik.
Men det finns en som besitter den förlorade kraften av magi – en ung flicka Terra. Detta leder till ett ödesdigert möte mellan Terra och en ung man vid namn Locke.

Battleheart Legacy
Här kan du utforska en rik och detaljerad fantasivärld, skräddarsy din unika hjälte med dussintals kraftfulla färdigheter och objekt, slåss med horder av fiender, möta udda karaktärer och upptäcka berättelser om en orolig värld. Det är upp till dig att välja om du kommer att bli en mäktig trollkarl, eller en ökänd skurk.

Swap Heroes 2
Detta är ett överraskande bra rollspel där du bildar din trupp och vägleder den genom olika uppdrag. Med 8 unika hjältar, över 10 nya platser, samt mer än 30 olika fiende typer, man får mycket för dina tre dollar investering.