Nokia sade i måndags att de förväntar sig att försäljning av mobiltelefon verksamhet till Microsoft blir klar den 25 april, eftersom de har nu alla nödvändiga myndighetstillstånd. Microsoft sade i ett uttalande att ”Slutförandet av förvärvet följer flera månader av planering och kommer att innebära ett viktigt steg på resan mot integration.” Så nu kommer Microsoft att har ännu en verksamhet utöver mjukvarutillverkningen (http://office.microsoft.com/),  hårdvarutillverkningen (http://www.microsoft.com/hardware), nämligen egen mobiltelefoni tillverkning.

Nokias huvudkontor ligger i en finsk stad som heter Esbo, där tekniken dominerade i flera år. Tyvärr med försäljning av Nokias mobilenhet kommer problem. Nya nedskärningar och krympning av verksamheten har varit negativa för området, men andra teknikföretag försöker  fylla tomrummet. Smartphone tillverkare Jolla är ett sådant företag, med cirka 90 procent av arbetsstyrkan som består av före detta Nokia- anställda. Angry Birds tillverkaren Rovio är en annan viktig del av den finländska Esbo, så tekniken kommer fortfarande att dominera i området.

Vad händer med Nokia?

Flytten kommer att sluta en långvarig saga för Nokia, som har sett sin andel av mobiltelefon marknaden urholkats under de senaste åren av bland andra Apple och Samsung. Dessutom kommer webbplats domännamn Nokia.com, samt Nokias sociala medier, att förvaltas av Microsoft i upp till ett år efter affären.

En läckt brev , förmodligen från Nokia till sina leverantörer, säger att när försäljningen av mobilenheter till Microsoft blir klar, kommer Nokia namn pensioneras till förmån för Microsoft Mobile. Det finns fortfarande ingen officiell ord om detta, så man kan behandla detta som ett rykte. En ganska konstig och dålig idé tycker jag, för hårdvara som Nokia har levererat alla dessa år var i klass för sig och hela namnet byggde på kvalité. Ska vi köpa nu Microsoft Mobile Lumia 1020, nej det hoppas jag inte. Men Nokia kommer säkert att fortsätta marknadsföra Here Maps, och sälja nätverksutrustning under eget namn.

Men allt är inte så svart för Nokia som fortsätter sin verksamhet utan rent ekonomiskt sin sämsta avdelning, mobiltelefoni avdelningen och förhoppningsvis kommer ekonomi för Nokia att bli mycket bättre och stabilare.