Många drömmer att jobba i USA, och som webbutvecklare har man alla möjligheter att kunna göra det. Att vara webbutvecklare innebär nämligen att man kan arbeta som frilansare i väldigt hög utsträckning. Man får en bättre balans mellan arbete och fritid, man får vara sin egen chef, och man kan välja klienter, arbetstid och lön själv. Man har en större möjlighet att arbeta med intressanta projekt, olika jobb och olika klienter. Om man är webbutvecklare eller designer, varför ska man då överväga att frilansa? Det finns en enorm efterfrågan i USA, och det är stor brist på webbutvecklare över hela världen. Man räknar med att det finns 15 000 lediga jobb i dag bara i USA, och det kommer att bli fler.

Frilansjobb online eller på plats

Även om man arbetar mest i USA, behöver man ju faktiskt inte alltid vara där. Tack vare Skype och annan teknologi kan man sköta mycket ifrån ett annat land. Men man kommer att behöva resa dit också. Man behöver ett ESTA, förenklat resetillstånd, för affärsresor och semesterresor. Ett sådant gäller i tre år, men man bör kontrollera ESTA-status innan varje resa för att  vara säker på att inget har ändrats.

Så hur börjar man? Hitta din nisch, börja bygga din webbplats och ditt personliga varumärke. Bli organiserad och bygg upp din erfarenhet, ett projekt i taget. Och var modig. För det första måste du hitta en nisch och fokusera dina färdigheter däri. Även om det är bra att vara en programmerare som kan göra lite av varje, kommer ditt värde att vara högre som expert på ett fåtal saker. Att bli känd som lösningen på en viss uppsättning problem är avgörande för en frilanskarriär. Start en webbplats som du uppdaterar vartefter din karriär fortgår. Det blir din portfölj, ett sätt att visa dina färdigheter och ha en enkel referens för potentiella kunder. Visa upp ditt bästa arbete. Ditt mål är att vara lätt att hitta, lätt att komma ihåg och bra att känna till.

Att bli en frilansande webbutvecklare handlar inte bara om att veta hur man kodar. Det handlar om att vara projektledare, försäljare och chef för kundvård. De områdena är lika viktiga för framgången med din frilansande karriär. Dessutom gäller det självklart att hitta jobb. Det är lätt att få in en fot genom att undervisa, ha profiler på LinkedIn, Twitter och andra sociala medier. Hjälp till med att göra projekt för lokala välgörenhetsorganisationer, skolor eller småföretag som helt enkelt inte har råd att betala en webbutvecklare satser hjälper dig och dem. Genom att göra detta bygger du upp din portfölj och får bra referenser till ditt CV. Dessutom, vilket är avgörande, lär du dig att hantera människor.

Ta inte jobb du vet att du inte är särskilt bra på. Det är bättre att tacka nej än att göra ett dåligt jobb. Ge din klient en realistisk uppfattning om när de kan förvänta sig att jobbet är klart. Om du säger till dem kommer det att ta längre tid än de förväntar sig, är det bättre att du berättar det för dem långt innan tidsfristen har gått ut. Med lite driv kommer du enkelt att kunna sälja dig själv även till de största företagen i USA, och drömmen om att frilansa där är närmare än man tror.