Jag får ofta frågor om vilket antivirus man ska installera och om det räcker med de gratis program av antivirus som finns. Windows 8 har redan installerat som standard Windows Defender som är Microsoft egna skydd men den räcker inte långt. Man måste ha extra skydd speciellt om man är ovan och osäker användare. Just antivirusprogram kostar inte mycket tycker jag, priset ligger mellan 500 och 800 kronor per år och det är värt att betala för man kan i dags läge råka verkligen illa ut om man får virus/spyware/malware i sin dator.

I jämförelse med de betalda versioner så man kan säga att gratis versioner är ganska bra men det finns orsak varför är dem gratis och det är just extra funktioner och inställningar som saknas. När det gäller skydd mot skadliga virus så skyddar de gratis versioner lika bra som de som kostar pengar. I de flesta tester man hittar på nätet så tittar man inte bara på själva skyddet utan på allt runt omkring och där har betalda antivirus program mycket större möjligheter. Så visst räcker gratis antivirus ganska långt för de flesta användare.

Här kommer 4 gratis antivirus för din PC:

avast! Free Antivirus

avastAvast är nog blad de äldsta gratis antivirus som har förbättrat sig ganska mycket de senaste åren speciellt när det gäller utseende och funktionalitet. Jag har använt det under många år på flera datorer och själv har jag aldrig haft problem med den. För att använda den måste man registrera sig med epost och lösenord. Registrering är gratis och man får använda program i ett år. Automatisk uppdatering finns.

Ladda ner Avast antivirus

 

AVG Free Antivirus

avgAVG är också populärt gratis antivirus, kanske inte så populär som Avast men själv tycker jag att den är enklare att komma igång med och den kräver ingen registrering om det är just det som stör. Automatisk virusuppdatering finns.

Ladda ner AVG antivirus

 

Avira Free Antivirus

aviraÄnnu ett gratis antivirus som har hängt med ganska länge, som inte behöver en registrering och som är ganska enkel att komma igång med fast den har jag inte testat på ett tag. Så vitt jag vet så finns även här möjlighet till automatisk uppdatering av virusversion.

Ladda ner Avira antivirus

 

Panda Cloud Antivirus

panda-antivirusDetta är det ända av de gratis antivirus som arbetar i molnet och kräver minimala resurser av dator. Däremot krävs det att dator är alltid uppkopplat om det ska fungera. Panda är bland de mest kända antivirus tillverkare och jag tror att deras gratis version håller bra standard men jag har tyvärr inte testat den.

Ladda ner Panda Cloud Antivirus

 

ZoneAlarm® Free Antivirus + Firewall

zaHär kommer ett program som erbjuder både antivirus och brandvägg. Deras brandvägg är ganska känd sedan tidigare och de har erbjudit gratis brandvägg ganska länge men varje gång jag testade den var det ganska komplicerat att konfigurera den. Deras paket av antivirus och brandvägg har jag inte testat men läste om väldigt bra kritik på nätet.

Ladda ner ZoneAlarm

 

Ska du testa flera antivirusprogram tänk på att stora problem uppstår om man har mer än ett antivirusprogram samtidigt installerade i dator (där räknar jag inte Windows Defender, den ska man inte ta bort). Så först ska man avinstallera den befintliga och sedan installera den nya.

Utöver antivirus ska man även ha en brandvägg. I Windows finns redan brandvägg som heter Windows brandvägg och som är påslagen som standard men den har vid flera tester får ganska dålig kritik. Sist och inte minst det som är viktigaste vid internet användning, det är sunt förnuft.