Google har under längre tid försökt designa och tillverka egen bil. I höstas kom rapporter att Google har varit i kontakt med flera underleverantörer inom bilbranschen för produktion av en egen bil.

Så nu under sommaren kommer de att börja testa prototyp fordonet som de har designat från grunden. De meddelade detta under veckan. Den nya prototyp är inte utrustad med en ratt, speglar, pedaler eller andra spår av fordon som vi är vana vid, den kommer att drivas av en elmotor och är begränsad till en maximal hastighet av 40 km/h. Bilen är tvåsitsig, helt driven av dator (den förlitar sig på Googles programvarusystem som inkluderar Google Maps), med automatiserade system för bromsar och styrning samt backup (vanlig styrning) som skulle ta över i fall det blir fel på den primära installationen.

Funkar det?

Google säger att de inte planerar att sälja fordon. Titta gärna på provkörningar och demo video som förklarar hur bilen fungerar.

Innan man är ute på vägarna helt måste Google ta itu med regler som kräver en testförare inne i bilen. De förväntar sig nog på den nya lagstiftningen som gör det möjligt även för helautomatiska fordon.

Om man tittar på video råder det ingen tvekan om det att ett företag som gör det mesta av sina pengar från webbannonser, Google vet hur man gör en självgående bil. Fordons förmåga kommer inte obemärkt av branschens mer etablerade spelare heller. Mark Reuss, GM: s vice VD för global produktutveckling, berättade nyligen för Bloomberg att Google kan bli en ”allvarlig konkurrens” i bilbranschen.

Vad händer nu? Om detta utvecklas vidare och lagar ändras kan detta bli en ny revolution för bil industri. Att det är just Google som stå för utveckling gör inte saken värre för de har alla förutsättningar både materiella och tekniska. Så klart kommer säkerhet att var den största problem men det är inte helt oväntad.