(Källa: Unsplash.)

Just när man tyckte att man hade lärt sig hur något fungerade kom det en ny uppdatering eller helt ny teknik som man ska lära sig. 2019 kommer att bli ett stort teknikår och det är mycket nytt som kommer att lanseras under året. Däremot kommer mycket av den nuvarande tekniken att finnas kvar, så du behöver inte vara orolig om du precis har lärt dig vad VR står för samt hur du kan koppla upp dig till ett flerpersonsamtal. 

Förstärkta upplevelser

När man pratar om tekniska innovationer och ny teknik är det lätt att glömma bort att mycket av den faktiskt aldrig kommer att synas för den vanlige användaren. Saker som digitala tvillingar och kantnätverk kommer främst att användas inom industrier och infrastruktur. Vad som däremot kommer att användas av gemene man är den teknik som berör datorer, smarttelefoner och andra smarta enheter. Detta kan vara konversationsplattformar, som exempelvis Apples Siri eller Google Assistant, samt all teknik som används för att förstärka en upplevelse.  Här ingår teknik som virtual reality, augmented reality och mixed reality. Dessa är till för att antingen helt skapa en virtuell verklighet som användaren kliver in i, en verklighet som består av båda delar eller som förstärker den verkliga verkligheten.

Det är mycket fokus på teknik som på ett innovativt sätt involverar användaren i en tjänst eller händelse. Netflix började att sända sina första interaktiva serier (såsom Black Mirror: Bandersnatch och Minecraft: Story Mode) förra året, där tittaren får välja vilken väg handlingen tar. Det finns olika liveversioner av Blackjack Online där spelaren får chansen att interagera med en riktig dealer via videolänk, och därmed får en spelupplevelse som liknar den på ett landbaserat casino. Det har livesänts konserter och Champions League-matcher i VR för att ge tittaren känslan av att hen är på plats i publiken. Dessa tekniker kommer i sin tur att bli ännu bättre när det nya 5G-nätet kommer.

Nyheterna för 2019

5G-nätet är årets nyhet. Det här nya nätet ska ligga som grund för all kommande teknik. Fördröjningarna som finns på 4G-nätet kommer att sänkas avsevärt, vilket kommer att öppna upp möjligheterna för självkörande bilar, smarta hem och smarta industrier. Smarta hem är ytterligare en trend som tros slå igenom i år. Amazons Alexa och Googles Assistant kommer att öka sina marknader och områden, och fördelarna med att ha ett uppkopplat hem kommer bli fler än att man kan styra belysning, larm och vitvaror. 

Däremot följs all ny teknik med nya säkerhetsrisker. Både företag och privatpersoner måste vidta åtgärder för att hålla sina tekniska enheter skyddade från virus och skadliga programvaror. Som tur är kommer det nya säkerhetslösningar för såväl mobiltelefoner, datorer och andra enheter. Under den årliga CES-mässan i Las Vegas, där alla tekniska nyheter presenteras, lyfte man fram vikten av att upprätthålla en hög säkerhetsstandard som avgörande för den framtida utvecklingen. 

Det kommer med andra ord att komma ny teknik och nya innovativa sätt som förbättrar den dagliga användningen av mobiler, datorer och smarta lösningar. Det kommer också att komma nya säkerhetslösningar, men den som inte är tekniskt lagd behöver inte oroa sig. Inga drastiska ändringar kommer att ske, och du kommer att ha god tid att lära dig både AR, VR och MR.