En av de främsta orsakerna bakom Firefox popularitet är mängder med användbara och bra tillägg (Firefox tillägg), så att användarna kan anpassa sin webbläsare genom att ändra sitt utseende och utöka dess funktioner. Mozilla har grupperats några populära och användbara tillägg i samlingar. Den som är mest populär är den samling för webbutvecklare. Många av de tillägg har funktioner som är intressanta även för webbdesigners.

Firebug

Firebug är den schweiziska armékniven av webbutvecklare. Även om det kan verka komplicerat i början, kan det vara mycket användbart för designers med grundläggande kunskaper i HTML och CSS och för dem som är villiga att lära sig mer om det. En bra entry-punkt till detta verktyg är på HTML-panelen. För att öppna Firebug när det väl har installerats, tryck F12 (eller Fn + F12 på en Mac).

Ladda ner Firebug

Web Developer

Många funktioner som erbjuds av Firebug är också närvarande i Web Developer Toolbar. I det här verktygsfältet presenteras funktioner grupperade under meningsfull kategori namn som ”CSS”, ”bilder” eller ”utkast”. Det är en annan intressant sätt för webbdesigners att lära mer om HTML och CSS, och har några unika egenskaper som kan vara användbara för designers.
Web Developer Toolbar kan också användas för att kontrollera att webbplatsers tillgänglighet och webbstandarder.

Ladda ner Web Developer Toolbar

Pixlr Grabber

När din favorit grafik redigerings program är inte tillgänglig, är Pixlr här. Med Pixlr kan du välja ett område på en webbsida, sedan redigera den direkt i din webbläsare, med en full skisserat verktyg.
Du kan också dela tog bilder på webben eller spara dem på din dator.

Ladda ner Pixlr Grabber

FireFTP

Ladda upp filer till en server har aldrig varit enklare med FireFTP. Detta tillägg installeras på tre klick och lägger till en FTP-klient till din webbläsare. När du har skapat ett konto med din FTP-adress kan du dra och släppa filer från din dator till servern, eller högerklicka på en värd-fil, redigera den med din favorit editor och uppdatera filen direkt på servern.

Ladda ner FireFTP

Colorzilla

ColorZilla är en sammanställning av olika verktyg som fokuserar på färger. Med pipetten kan du ta tag i färgen för en bildpunkt på sidan. Färg analysator skapar en palett av färger som används i sidan (utom bilder). Det bör noteras att utvecklaren av ColorZilla skapat en hemsida som låter dig skapa CSS3 gradienter kompatibel med alla aktuella webbläsare.

Ladda ner Colorzilla

Jag har haft alla nämnda tillägg installerade i min Firefox ett tag och som webbutvecklare måste jag erkänna att arbete blir rejält underlättad. Testa gärna.

Källa: Netmagazine