Har ditt vinintresse blivit mer seriöst på sistone eller är det dags för dig ta det sista steget och bli en riktig vinsnobb? En sån där, möjligtvis irriterande, person som brukar använda sig av abstrakta beskrivningar som “jordig” och “rökig” – är det den nivån du vill nå?

Det finns en hel del iOS-appar som gör det enklare att utöka dina vinkunskaper. Jag har valt ut 4 gratisappar som du genast bör kolla in i App Store, om du är en vinentusiast.

  1. Vivino

Vivono är den största och mest populära appen för alla vinälskare därute. Sök enkelt bland hundratusentals olika viner och ta del av den största communityn (med över 20 miljoner användare).

Ta en bild på vinetiketten nästa gång du är ute och letar efter den rätta sortens vin för kvällen. Vivono ger dig omdömen från både privatpersoner och vinexperter. Med den här appen kan du dessutom kolla vad krogarna i närheten erbjuder för viner, jämföra priser och spana in olika topplistor.

  1. Delectable

Delectable är en av dem största vinapparna som finns just nu. Appen är något likt Vivino och erbjuder en hel del liknande funktioner. Du kan alltså söka bland viner genom att ta bild på vinflaskan, kolla omdömen, priser och topplistor.

Något som skiljer sig mellan dessa två, som endast Delectable erbjuder, är dock hemleverans. I vissa länder går det alltså att beställa hem vin via appen. Men denna funktion är tyvärr inte tillgänglig i Sverige. Mitt tips är därför att prova både Vivino och Delectable för att se vilken app som passar just dig bäst!

  1. Corkz

Med en av de största databaserna för viner, om inte den absolut största, så kräver iOS-appen Corkz en hel del respekt. Det här är nämligen CellarTrackers egna app.

Corkz erbjuder liknande funktioner som de två föregående alternativen, men är inte lika populär bland nybörjare. Att söka med bild på vinetiketten verkar inte fungera lika bra och själva appen känns inte lika modern.

Däremot så är Corkz mer populär bland experter, som anser att appen är bättre och har mer pålitliga omdömen.

  1. Systembolaget

Systembolagets officiella app är väldigt bra att ha här i Sverige. Visst, användargränssnittet känns inte lika modernt som Vivinos eller Delectables, men appen är ändå rätt användbar när det gäller att kolla pris och tillgänglighet i din närmaste butik.

Du har även möjligheten att favorisera produkter och till exempel matcha vin med mat, vilket kan vara det enda de flesta amatörer kan tänka sig behöva. Men om du har högre ambitioner när det gäller vin så kommer Systembolagets iOS-app inte vara nog.

Utforska vinvärlden

Det har aldrig varit lättare att imponera på dina vänner under en fest eller din partner under en romantisk dejt. Nuförtiden är det enkelt att utforska vinvärlden och lära dig allt om vin genom dessa gratisappar.

Prova alternativen ovan och se vilken vinapp som passar just dig!