Google lanserade i juli månad en liten mediaspelare vid namn Chromecast. Google Chromecast är Googles nya satsning för att strömma media till TV-n precis som mycket mer etablerade lösningar som redan finns idag som t.ex. Apple TV. Med ett pris som inte är så hög (runt 500 kr) och med Googles ekosystem av appar så är Chromecast en spännande utmanare.

Spelaren är mycket enkel att installera. Den ser ut som USB-minne som sätts i HDMI-port på baksidan av TV och på andra sidan finns Micro-USB-uttag för strömförsörjning, som kan ske antingen via en USB-port på TV:n eller direkt från ett vägguttag med hjälp av en medföljande adapter. Chromecast ansluter till internet via WiFi och klarar Full HD-upplösning utan problem.

För att det hela ska fungera måste en app installeras från den enhet som vill vissas i TV:n som dator, iPad eller Android surfplatta. Just nu fungerar Chromecast med Netflix, Youtube och webbläsaren Chrome. I USA funkar den med Google Play Music, Google Play Movies också men de tjänsterna finns inte tillgängliga i Sverige.

Det hela fungerar mycket bra tycker jag, det märks ingen fördröjning allt hittades utan problem så nog är Google på rätt väg. Till skillnad från Apple TV så har inte Chromcast någon gränssnitt i sig och använder enhetens gränssnitt plus att den kan inte spela lokala filer. Men vi får hoppas att den kommer till Sverige snart och att fler appar byggs för den.

Chromcast i Samsung TV

Chromecast i min Samsung TV.

Chromecast startbild

Chromecast startbild. Det är ett antal snygga bilder som rullar om inget är kopplat.

YouTube klipp i Chromecast

Här visas YouTube klipp i Full HD format.

Googles officiella Chromecast sida

Fakta

  • Namn: Chromecast
  • Tillverkare: Google
  • Pris: ca 500 kr
  • Betyg: 7