Att vara anonym på Internet har har länge varit något som bara kriminella och de som gör olagliga saker sysslade med. I samband med allt bredare internet användning har anonymitet på nätet blivit allt mer het, även för vanliga användare. Nu är anonym Internet användning väldigt vanligt och det finns ett antal tjänster som erbjuder det. Vanligaste är sk. VPN-tjänster som erbjuder en sk. VPN-tunnel.

VPN-tunnel innebär att man kopplar upp sig till Internet via en ”tunnel” rakt till tjänsten och därifrån får man tillgång till Internet men med deras IP-nummer istället för eget. IP-nummer  man har i vanliga fall döljs hela tiden. Den typ av skydd kan man använda med alla typer av Internet tjänster dvs när man surfar, mailar, laddar ner filer, streamar musik/video. Dator lämnar inga ”spår” på nätet och dessutom blir det mycket svårare att hacka sig in i den.

Tyvärr finns det även en stor nackdel i det hela och det är att Internet blir långsammare när man använder VPN-tjänster. Hur mycket långsammare beror det på flera faktorer men man ska inte förvänta sig samma hastighet. Här kommer fyra mest populära tjänster.

 1. F-SECURE FREEDOME

  Tjänst som jag har använt rätt länge och som enligt mig fungerar perfekt både på PC och Mac. När man installerar program ser man ikon vid klockan. Vill man bli anonym, det är bara högerklicka på ikonen och välja att koppla upp sig. Efter några stunder är man anonym. Kan rekommendera tjänsten verkligen.
  Kostnad: 475 kr/år – kan installeras på 3 enheter (kan testas gratis 14 dagar)
  Funkar på Windows, Android och iOS
  Mer information om F-secure Freedome
  freedome

   

 2. OVPN

  De har inga begränsningar på varken hastighet eller trafik. Alla servrar är placerade i Sverige vilket innebär hög driftsäkerhet plus att alla servrar har minst en 10 Gbit anslutning ut mot internet som ger högre hastigt.
  Kostnad: 588 kr/år – går att prova gratis i 5 timmar
  Mer info om OPVN
  ovpn

   

 3. RELAKKS

  RELAKKS erbjuder Europas första dedikerade tjänst för att skydda din integritet på Internet. Tjänsten utvecklades i ett samarbete med Svenska PiratPartiet och lanserade den 14 augusti 2006.
  Kostnad: 38 kr/månad
  Mer info om Relakks
  relaks

   

 4. ANONINE

  Anonines VPN-tjänst krypterar internetanslutning i en säker VPN-tunnel, från början till slutet av din resa på nätet, med hjälp av den modernaste tekniken. Kan också användas på flera enheter och har servrar i många länder.
  Kostnad: 39 kr/månad
  Stöd för Windows, Mac, Linux, iOS, Android
  Mer info om Anonine
  anonine