Nu är vintern snart här. Dagarna är redan betydligt kortare, mörkare och kallare, och det är många som påverkas av det och blir nedstämda. Man blir liksom mer trött än vanligt, mindre aktiv eller ganska omotiverad. Det är svårt att vara produktiv, både på jobbet och hemma. Det finns flera anledningar till varför det är svårt att vara produktiv på vintern. Många har det lite sämre med pengar runt och efter jul. Om det är en kall eller blöt vinter är det vanligt att man känner sig begränsad till att vara inomhus. Dessutom kan man känna sig nedslagen över att ha brutit sitt nyårslöfte redan i januari.

Men det finns saker man kan göra. Något som alltid rekommenderas för svenskar är att äta tillskott av D-vitamin, eftersom vi inte får det solljus vi behöver. Och det är faktiskt viktigt att vara produktiv under vinterhalvåret också, för jobbet ändras ju inte . Man får samma lön, har samma krav på sig, och resultaten måste vara desamma. Att inte känna sig produktiv kan påverka både vår attityd och hur vi presterar. Först och främst är det viktigt att röra på sig, särskilt utomhus. Det minskar stress och förbättrar sömnen. Gå ut på lunchen när det är ljust ute och ta en promenad. Många vill ändra på något kring nyår, men det är få som lyckas. Det gäller att genomföra en stor förändring i små steg, som är lättare att klara av. Att nå ett delmål ger motivation.

Roliga små pauser

Det är viktigt att få tillräckligt med vila och att göra saker man tycker är roliga. Om man tar mikropauser på jobbet kan man till exempel spela ett spel i några minuter. Många gillar casinospel, för att det går så fort och det är spännande som omväxling. Att man dessutom får en bra bonus när man registrerar sig är ett sätt att prova de olika spelen gratis, så att man kan hitta sina favoriter till pauserna.

Se till att det är tillräckligt varmt där du arbetar. Om man bor i ett kallare klimat och du är kall på jobbet, kommer ditt fokus att vara på hur du blir varm istället för hur bäst du kan slutföra ditt nästa projekt. Det är viktigt att ha en bekväm arbetsmiljö, så ta reda på var termostaten finns på ditt kontor och vem som kontrollerar den. När man ändå är mest inomhus kan det vara läge att göra en vårstädning. Varför vänta tills det blir varmare och man vill vara ute? Det är bättre att göra sånt kalla vinterdagar. Gå igenom garderoben och rensa ut det du inte kan ha längre, eller gå igenom foton och filer på datorn och organisera det.

Det är lättare att få en förkylning på vintern, eftersom virus trivs i torr och kall luft. Ät extra vitaminer, var noga med att tvätta händerna, och ät bra, näringsrik mat. Ät gärna lunch tillsammans med andra på jobbet. Att vara social ökar produktiviteten, och man känner sig mindre instängd på vintern.